
Ons werk in de praktijk
We vertellen je graag de verhalen uit onze praktijk. Uiteraard volledig geanonimiseerd.
En misschien wel heel herkenbaar!
Een veilige werkomgeving als fundament voor succes: waarom jouw bedrijf een vertrouwenspersoon nodig heeft
Veel ondernemers vragen zich af: "Hebben we echt een vertrouwenspersoon nodig? We hebben toch HR?"
Wat vinden we nou eigenlijk normaal met elkaar?
Normen en waarden vormen de basis van elke organisatie, maar ze zijn geen statisch gegeven. Door hier aandacht aan te (blijven) besteden, kan een bedrijf een omgeving creëren waarin iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt.
Integriteit op de werkvloer: wat doe je als je iets ziet wat niet klopt?
Hij zag hoe een collega een boodschappentas vulde met pakken koffie uit de bedrijfskeuken. De melder voelde zich ongemakkelijk en twijfelde of hij dit moest melden, maar besloot contact met de vertrouwenspersoon op te nemen.
Begin het jaar goed: zorg voor een vertrouwenspersoon in je bedrijf
Het idee dat er niets speelt in je bedrijf is geruststellend, maar het ontbreken van zichtbare signalen betekent niet dat er daadwerkelijk niets aan de hand is.
Een andere verpleger
Tussen de dagelijkse routine van het wassen, verzorgen, en praten met bewoners, schuilt het verhaal van Malik. Wanneer hij door collega’s wordt genegeerd bij beslissingsmomenten of niet wordt uitgenodigd voor informele bijeenkomsten, begint het hem echt te raken. Is hij hier welkom? Hoort hij erbij?
Voorkomen is beter dan genezen
Hoe voel jij je als werknemer eigenlijk op het werk als het gaat om veiligheid, ‘grapjes’, roddelen, discriminatie? De uitkomst van zo’n onderzoekje levert een mooie basis voor een laagdrempelig en open gesprek met elkaar. Et voilà, het begin is er.
Wat is normaal: kijken in een culturele spiegel
Daar waar iemand meent een grapje te maken en dit (waarschijnlijk) in pure onschuld doet, kan dit voor een ander zijn grenzen van het fatsoenlijke ver overschrijden. ‘Moet kunnen’ en ‘Dit kan echt niet’ liggen dichterbij elkaar dan je denkt.
Ze is toch mijn collega
Wist je dat je als bezorgde collega ook de vertrouwenspersoon kunt inschakelen? Juist omdat je aangeeft dat je weet dat jouw collega die grapjes niet kan waarderen’. Elise ging verder. ‘De vertrouwenspersoon is mijn collega van HR en dat voelt toch als een soort van minder neutraal, zeg maar. Snap je wat ik bedoel?’
Grapjes? Of is het toch meer dan dat?
'Ik weet eigenlijk niet zo goed of ik jou ervoor moet bellen en soms denk ik ook weleens: ik moet me niet zo aanstellen. Maar ik merk dat ik er last van heb en dat ik de laatste tijd liever buiten de deur lunch dan met de collega's aan tafel zit'.
Bij ons gaat alles goed…of toch niet?
Achter de glimlachende gezichten en de schijnbaar vlekkeloze samenwerking tussen collega's sluimert een onuitgesproken ongemak. Medewerkers die het doelwit zijn van pestgedrag durven hun mond niet open te doen uit angst voor represailles.
Help, een melding!
Werner schrok. Hij had nooit gedacht dat zoiets kon gebeuren binnen zijn bedrijf. Hij was zich er niet van bewust geweest dat er medewerkers waren die in stilte leden onder ongewenst gedrag. Nu stond hij daar, met een medewerker die de moed had verzameld om dit aan het licht te brengen. Hij luisterde aandachtig naar Marks verhaal. Hij realiseerde zich dat hij niet kon blijven zwijgen; actie was vereist.

Herkenbaar?
Heb je bij het lezen van de verhalen even gedacht: hmmmm, dit zou bij ons in de organisatie ook zomaar eens het geval kunnen zijn? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. We helpen je graag!
Geen herkenning? Ook dan kan het geen kwaad om na te denken over de sociale veiligheid binnen jouw bedrijf of organisatie. Wij denken graag met je mee!
